Föreläsningar

EKORRARNA ORKAR INTE LÄNGRE!
Om att må bra. På jobbet och i vardagen. Och hur det ökar lönsamheten i företaget.

Att stress idag är en av våra vanligaste välfärdssjukdomar är alla överens om. Hela tillvaron kretsar kring olika former av prestation, att göra bra ifrån sig på jobbet och göra karriär, vara goda föräldrar, visa upp ett lyckligt liv, äta hälsosamt, dricka mindre, träna mer, leva i lycklig relation, ha ett rikt socialt liv. Och dessutom skall vi hela tiden vara tillgängliga, kolla mail och sms mest hela tiden och ha telefonen bredvid oss i sängen när vi går och lägger oss. Men tiden för allt detta räcker helt enkelt inte till - tycker vi.

Och det är den här superpresterande, hela tiden tillgängliga gruppen människor som allt mer och ofta syns i sjukskrivningsstatistiken. För vi är biologiska varelser med biologiska responser i oss och vi har biologiska behov. Vi är inte gjorda för de prestationskrav som vilar på oss i såväl yrkes- som vardagslivet. Det skapar för allt för många ett konstant stresspåslag utan möjligheter till nödvändig återhämtning vilket i längden är helt förödande.

I det här perspektivet är det intressant att höra hur många företag och organisationer beskriver medarbetarna som sin främsta resurs utan att på allvar reflektera över hur de mår. För det är nog uppenbart för de flesta att de medarbetare som mår bra och inte känner stress också presterar bättre.

Så, hur kan vi enskilda individer förändra våra beteenden för att få möjlighet till verklig återhämtning, för att minska prestationskraven och för att börja må bra? Och vad kan företagen göra för att verkligen se till att medarbetarna mår bra och på riktigt blir företagets viktigaste resurs? För välmående medarbetare är en konkurrensfördel och ett sätt att öka lönsamheten i företaget. Det finns det forskning som bevisar.

En föreläsning som går att anpassa till 1-2 timmar och som riktar sig till både företagsledningar och medarbetare.

OM JAG VAR ETT LEJON
och blev sjuk skulle veterinären fråga vad jag hade ätit.

Men när jag blir sjuk och går till vårdcentralen ställer läkaren aldrig den frågan.

Jämförelsen är lite haltande. Jag medger det. Men i princip alla av oss vet att vår hälsa i högsta grad påverkas vad vi äter och dricker.

Hur mycket mer skulle vi kunna prestera på jobbet och hur mycket bättre skulle vi må rent generellt om vi ägnade lite mer uppmärksamhet åt detta? Och visst är vi många som under perioder har kämpat med att gå ned i vikt - och kanske lyckats för att sedan gå upp lika många kilon - eller fler - igen. Och hur vi så småningom gjort om samma jojoresa igen. Trots att vi inte skulle behöva.

Kosten spelar en central roll för vårt välbefinnande, det är vi väl medvetna om. Det är inte bara risken för hjärt- och kärlsjukdomar eller cancer som påverkas av vad vi stoppar i oss. Det finns så många andra fysiska och psykiska fördelar att vinna på att äta rätt och tänka efter när det gäller våra val av livsmedel.

Men det är sannerligen inte lätt. Vilka råd kan vi lita på i den uppsjö av alla teser som presenteras i kvälls- och veckopressen? Vad är myter och vad är vetenskapliga fakta? Är en LCHF-baserad kost bra? Vad gör egentligen socker med våra kroppar och kan man bli sockerberoende? Är tjocktarmen vår nya hjärna som vissa forskare kallar den? Måste hälsosam och nyttig mat vara så tråkig?

Jag reder ut begreppen, avlivar en drös med myter och berättar om vinsterna av att äta rätt. Och alla som lyssnar får en liten receptsamling och guide till nyttig och hälsosam mat - som är väldigt god på samma gång.

En föreläsning som kan anpassas för 1-3 timmar och som förbereder dig för ett nytt och varaktigt kapitel i ditt liv.